The Civil Fleet

The Civil Fleet

Mijn goede vriend Erik Koningsberger zit weer op ‘de grote vaart’ en stuurde mij deze foto’s. Hij vaart in de Libanese/Italiaanse wateren om daar met ‘De Ocean Viking’ oftewel ‘The Civil Fleet’ vluchtelingen uit het water op te pikken.

Zij komen uit allerlei Afrikaanse landen en vertrekken vanaf Libië om naar Sicilië of elders in Europa te komen. Zij zitten vaak op overvolle boten en een groot probleem is naast honger, dorst en verdrinking de brandwonden die je kunt oplopen omdat er steeds een laag benzine op de bodem van de boot ligt.

Hij doet dus fantastisch werk en hij vraagt me altijd de foto’s die hij me toestuurt op FB te plaatsen. Dat doe ik uiteraard, met een zwaar gemoed. Het is helaas inmiddels een bekend fenomeen, maar het is goed het steeds opnieuw onder ogen te zien. Naar mijn idee moet de ontwikkeling van Afrika de hoogste prioriteit krijgen zodat Afrikanen op hun eigen continent een kans krijgen.

Er is nu wel een Pan-Afrikaanse beweging op gang die van onderop Afrika wil ontwikkelen dmv een eigen industrie in handen van de Afrikanen zelf te bevorderen. Geen uitvoer meer van ruwe grondstoffen, maar zelf die grondstoffen verwerken tot half en heel producten. Dictators gaan dit niet leuk vinden, die zoeken liever samenwerking met de Chinezen of Russen, maar jonge Afrikanen zijn zich er steeds meer van bewust dat men zelf het recht in handen moet nemen. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan en het is allemaal nog heel pril, maar daar zit wel de kneep. Wordt vervolgd.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter